Kannustamisessa on ideaa

TM_kannustus

Kuva täältä.

Suomessa kannustetaan usein vähäsanaisesti, vähäeleisesti ja harvoin. Suomalaisia kutsutaan maailmalla jopa vähättelyn mestareiksi. Toki mielestäni Suomessa on kehitytty parempaan suuntaan tästä stereotypiasta, ainakin puheen tasolla, mutta erityisesti opiskelijoiden palkitseminen ei ole suomalaisissa korkeakouluissa yhtä yleistä kuin muualla maailmassa. Mielestäni jo perustutkintoa suorittavalle opiskelijalle olisi järjestettävä mahdollisuus saada kunnianosoitus työstään.

Sosiaalialalla opiskelijoiden kannustaminen kunniakirjoin on TaSOn hallituksen tiedon mukaan harvinaista. Ainokaisena tiedossa on oman oppilaitokseni Lapin yliopiston sosiaalityön ainepooli, joka on tänä syksynä aloittanut opiskelijoiden palkitsemisen perinteen.  Ainepoolin henkilökunta jakoi opiskelijoille palkinnot vaikuttamistyöstä yhteiskunnallisesti aktiivisille opiskelijoille sekä ansiokkaan kandidaatin- ja pro gradu- tutkielman tehneet opiskelijat. Ajatuksena palkintojen jaolle on antaa positiivista kannustusta, kiinnittää huomiota yhteiskunnallisen aktiivisuuden tärkeyteen ja edistää opiskelijoiden kansainvälistymisen mahdollisuuksia.

Sosiaalialan opiskelijoilla ja työntekijöillä on korkea ammatillinen identiteetti ja rohkaisevia sanoja ei säästellä silloin kun ne ovat paikallaan. Mutta mihin jää sama paperilla? Missä ovat kunniakirjat? Ansioituneita opiskelijoita tulisi palkita hyvin tehdystä työstä ja kannustaa siihen jatkossakin. Sosiaalialan työntekijät ovat yhteiskunnan asiantuntijoita, jotka voivat nähdä yhteiskunnan ongelmat ja toimivat palvelut jokaisena arkipäivänä. Niiden puolesta on tärkeää pitää ääntä.

Sosiaalialan kansainvälistyminen on Suomessa kovassa kehityksessä. Maailmalle lähtevän on osoitettava kunniakirjoilla oma ansiokkuutensa. Jotta suomalaiset sosiaalialan toimijat voivat edetä maailmalle jatkossakin, on tärkeää kehittää suomalaiselle sosiaalialalle omat palkintonsa. Kuinka upeaa olisikaan, jos suomalaisten korkeakoulujen opiskelijoilleen myöntämät palkinnot olisivat vielä jonain päivänä kuuluisia myös maailmalla?

Kira Hirvonen

Kirjoittaja on TaSO ry:n talousvastaava ja opiskelee sosiaalityötä Lapin yliopistossa.

Lisätietoa Lapin yliopiston palkintokäytännöstä ja tämän vuoden palkituista löydät täältä.

Palaakotisivulle

Mainokset
Avainsanat: ,

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

Mainokset
%d bloggers like this: